Naujienos

Noras iškepti dukrai skaniausią tortą padiktavo verslo idėją

Alisson-skanestai-paskola-verslo-pradziai-lku

Pastaruoju metu pastebime tendenciją – motinystės atostogų išėjusios moterys kuria verslus. Reiškinys, kai mamos tampa verslininkėmis, gana dažnas Didžiojoje Britanijoje. Ten vaikus auginančios mamos vis dažniau vietoj grįžimo į darbo rinką pasirenka savarankišką veiklą. Būtent motinystė ir įkvėpė naujai veiklai kepyklėlės „AliSson skanėstai“ įkūrėją Aliną Demidovą.

Dukros gimimas sudėliojo gyvenimo planus

Baigusi studijas, Alina įgijo ergoterapeutės specialybę ir apie konditeriją iki dukros gimimo nebuvo jokių minčių. „Nepasakyčiau kad esu labai „prie meno“, iki 16 metų buvau įsitikinusi, jog mano gyvenimas bus susijęs su šokiais. Kiek vėliau patraukė medicina, todėl, baigus mokyklą, siekiau tikslo – įgijau ergoterapeutės išsilavinimą. Įdomiausia tai, kad nei piešti, nei lipdyti, nei kitaip vizualizuoti grožio nemokėjau, visa tai atrodė kosmosas“, – pasakoja Alina.

Po studijų Alinos gyvenime įvyko nemažai pokyčių: gyvenimo išbandymai užsienyje, dukros gimimas, darbas slaugos namuose. Turbūt labiausiai pokyčių ir naujų vėjų įnešė dukros gimimas, kuomet Alina pradėjo domėtis konditerija.

Alina puikiai prisimena, kad prieš dukrelės gimimą jos gyvenimas buvo pasukęs visai kita linkme, bet, gimus vaikui, apsivertė aukštyn kojomis. „Artėjant pirmajam dukros gimtadieniui, pradėjau domėtis konditerija, norėjau išsiaiškinti, kaip pagaminti naminį tortą. Norėjau iškepti patį skaniausią, gražiausią ir, svarbiausia, sveikiausią, be daugybės pridėtinių E turintį tortą. Taip pamažu ir įsitraukiau į saldumynų pasaulį“, – juokiasi Alina.

Pradėjusi domėtis konditerija, Alina tuo metu su šeima buvo išvykusi į Norvegiją. Reikėjo priimti sprendimą: grįžti Lietuvoje į darbą ar pasilikti svetur Alina priėmė sprendimą grįžti į Lietuvą bei užsiimti tortų gamyba.

Iš pradžių Alinai buvo smalsu, kaip iškepti kuo natūralesnį tortą, vėliau buvo aktualu, kaip skoningai papuošti skanėstus. „Atvirai pasakius, neįsivaizduoju, kaip įsitraukiau į šią veiklą. Manau, kad mano atveju galioja tas posakis: kartą iškepęs, negali sustoti“, – šypsosi Alina.

Klientų ratas nuolat plečiasi

Iš pradžių Alina skanėstais lepino savo šeimą, džiugindavo draugus, pažįstamus, tačiau pastebėjo, kad norinčių paragauti jos daromų saldumynų vis daugėjo ir daugėjo. Savo konditerijos gaminių nuotraukomis Alina pradėjo dalintis socialiniame tinkle, kur šiuo metu turi daugiau kaip 5000 sekėjų.

„Klientų ratas nuolat didėjo, todėl nutariau, jog reikia įgyti konditerio specialybę. Studijas pasirinkau Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centre. Mokymų metu praktiką atlikau Radisson Blu Royal restorane „Astorija“, kuriame buvau labai gerai įvertinta ir gavau pasiūlymą dirbti, tačiau dėl man netinkančio darbo grafiko atsisakiau“, – pasakoja Alina.

Augantis klientų poreikis ir didėjantis užsakymų skaičius padėjo priimti dar vieną sprendimą – atsidaryti savo kepyklėlę. „Laikas ėjo ir supratau, kad turiu veikti greitai. Pradėjau ieškoti patalpų ir tiekėjų, kuriems kepyklos įrengimas nebūtų nepažįstama tema. Sunkiausia buvo apskaičiuoti, kiek reikės investicijų, kokią įrangą pirkti. Iš pradžių lankiausi „Invegos“ atvirų durų dienos renginiuose, tačiau vėliau sužinojau apie lengvatines paskolas, teikiamas pagal priemonę „Verslumo skatinimas 2014-2020“. Kreipiausi į Šeimos kredito uniją, kurios darbuotoja padėjo sutvarkyti reikiamus dokumentus ir gauti paskolą mano tolimesnei veiklos plėtrai.

Alina akcentuoja, kad beveik visi klientai apie jos skanėstus sužino iš Facebook paskyros, kuri vadinasi AlisSon skanėstai. Turbūt kyla klausimas, su kuo susijęs pavadinimas. „Ilgai galvojau, kaip pasivadinti, tačiau sprendimas buvo labai paprastas – apjungiau savo ir dukros vardus. Aš Alina, dukra Sonia, o, kad klientams būtų aiškiau, kokia veikla užsiimu, nusprendžiau prirašyti žodelį skanėstai. Deja, registruojant mažąją bendriją, neleido užpatentuoti tokio pavadinimo, todėl MB vadinasi Alinos skanėstai, tačiau oficialus pavadinimas taip ir liko nepakitęs“, – istoriją apie pavadinimą prisimena Alina.

Tortas – tik pagal išankstinį užsakymą

Paklausta, kodėl klientai renkasi Alinos skanėstus, mergina atvirauja, kad nekepa masinės gamybos tortų. „Man labai svarbu kokybė, o ne kiekybė, todėl klientų vis daugėja. Savo kepiniuose nenaudoju jokių tirštiklių, standiklių, skonio stipriklių ir kitų ne itin gerų dalykų, kurių gausu prekybos centrų ar kitų masinės gamybos tortuose. Dirbu tik pagal individualius užsakymus, todėl klientai gauna tik šviežią produkciją. Labai svarbus dalykas, kodėl klientai renkasi mano produkciją – individuali puošyba. Stengiuosi įgyvendinti vaikų ir suaugusiųjų svajones, nes tortas yra vienas svarbiausių šventės akcentų“, – įsitikinusi Alina.

Alina kepa ne tik tortus, šventei galima užsisakyti ir keksiukų, macarons sausainėlių, cake pops desertų ir kitų norimų skanėstų. Galvojantiems apie savo verslą, Alina linki tikėti savo idėja ir nuolat siekti savo tikslo. Dar pabrėžia, kad reikia daug dirbti ir tuomet bet kuris verslas bus sėkmingas. Ateities planai taip pat sudėlioti Alinos galvoje – bus kavinukė ir joje dirbančios kelios padėjėjos.

Atgal